Felvételi útmutató EU-s állampolgárok számára

Romániában minden EU-s állampolgár ugyanazokkal a feltételekkel felvételizhet a felsőoktatásba, mint a román állampolgárok. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy elég magas felvételi jegy esetén bejuthat államilag finanszírozott helyre, kaphat ösztöndíjat és bentlakáshelyet is.

Az Európai Unióból érkező hallgatók felvételije két lépésben zajlik.

Először el kell ismertetniük az érettségi oklevelüket.

A tanulmányok elismertetésének módja:

Második lépésként a már elismertetett oklevéllel, illetve az erről kapott igazolással a jelentkező részt vesz az általa választott kar felvételi eljárásában. Az érettségi jegyeit a megfelelő algoritmus segítségével az egyetem számolja át a romániai osztályozási rendszernek (1 és 10 közötti jegyek) megfelelően. Minden egyes karnak megvan a saját felvételi eljárása, erről az egyetem honlapján lehet tájékozódni.
Az érettségi jegyek átlaga csaknem mindenhol a felvételi jegy része, ezt egészíti ki a felvételi vizsgán szerzett osztályzat. 

A felvételi vizsga mibenléte szakról szakra változik, de ahol van magyar nyelvű képzés, mindenhol lehet magyar nyelven felvételizni is.  Legtöbb helyen a beiratkozás befejeztével kerül sor a felvételi vizsgára, de vannak szakok, ahol már beiratkozáskor ki lehet tölteni a felvételi vizsgát jelentő tesztet vagy leadni az ehhez szükséges esszét. A felvételi eljárás díját a beiratkozáskor kell kifizetni, ennek összegéről itt lehet tájékozódni.
Az eredmények kifüggesztése után a jelentkezőnek el kell foglalnia a megszerzett helyet, azaz jeleznie kell a kar felé, hogy szándékában áll beiratkozni arra a szakra, amelyre felvételt nyert. Amennyiben tandíjas helyre jutott be a jelentkező, ekkor kell befizetnie az éves tandíj egynegyedét is. A tandíj összegéről itt lehet tájékozódni.

A Babeş-Bolyai Tudományegyetemre történő felvételihez nem szükséges emelt szintű érettségi, nem számítják be a nyelvvizsgákat, nincsenek más pontszerzési lehetőségek. Vannak viszont olyan kiemelt tantárgyversenyek vagy a karok által szervezett saját versenyek, amelyeken a kiemelt helyezések beszámítanak a felvételi jegybe vagy akár helyettesíthetik is a felvételi vizsgát. Részletek itt vagy az egyetem összesítő felvételi tájékoztatójában olvashatóak.

A felvételi folyamat idejére az egyetem kedvezményes szálláslehetőséget biztosít a jelentkezőknek az egyetemi kollégiumok egyikében. Részletek itt olvashatóak.

További kérdések esetén Illyés Magda (magda.illyes@ubbcluj.ro) tud részletekkel szolgálni.

Kapcsolatok

 • Corina TODEA
  Tel.: +40-264-429762, 6023-as mellék
  E-mail: corina.todea@ubbcluj.ro
  10:00-13:00 óra között
 • ILLYES Magda
  Tel.: +40-264-429.762, 6017-es mellék
  E-mail: magda.illyes@ubbcluj.ro

További információk

 • Nemzetközi Kapcsolatok Központ
  RO-400083, Kolozsvár
  Avram Iancu u., 68. szám
  Tel: +40-264-429.762
  Fax: +40-264-429.755
  Web: cci.ubbcluj.ro