ALAPKÉPZÉS

Preinscriere online ONLINE
ELŐIRATKOZÁS

Felvételi felkészítők és versenyek

Matematika és Informatika Kar

BBTE Matek-Infó verseny 2017

Fontos időpontok:
2017. április 1. – BBTE Matek-Infó verseny 2017
2016. november – 2017. március – Ingyenes felvételi felkészítők középiskolásoknak

A Matematika és Informatika Kar által szervezett BBTE Matek-Infó versenyre 2017. április 1-jén kerül sor. A verseny egy írásbeli vizsgából áll matematikából vagy informatikából, a jelentkezők választása alapján, román vagy magyar nyelven. részletek a honlapon
A 2016 novembere és 2017 márciusa közötti időszakban a Matematika és Informatika Kar ingyenes felvételi felkészítőket szervez középiskolások számára, az immár ötödik alkalommal sorra kerülő BBTE Matek-Infó versenyre és a 2017-es felvételi vizsgára. részletek a honlapon

 

Fizika Kar

Augustin Maior fizikaverseny

Fontos időpontok:
2016. november 19. és 2017. április 1.

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem Fizika Karának szervezésében sorra kerülő Augustin Maior fizikaverseny célja a XI–XII. osztályos középiskolás diákok, valamint a korábbi években érettségizett jelentkező felfedezése, bátorítása és kiválasztása, hogy majd felvételt nyerhessenek a kolozsvári BBTE Fizika Karára, kihasználva a felvételi kritériumok alapján biztosított kedvezményeket. A verseny helyszíne elsősorban a kolozsvári Fizika Kar, de olyan más városokban is sor kerül a versenyre, ahonnan több jelentkezőre lehet számítani. A verseny egyetlen írásbeli vizsgából áll, amely maximum 2 órát tart. Két feladatot kell megoldani, valamint egy elméleti kérdésre válaszolni a tanult középiskolai anyagból, a verseny honlapján feltüntetett részletes program szerint.

részletek a honlapon

 

Kémia és Vegyészmérnöki Kar

Candin Liteanu verseny

Fontos időpontok:
2017. március 25., 10:00 óra

A Kémia és Vegyészmérnöki Kar a XI–XII. osztályos középiskolás diákoknak, valamint a korábbi években érettségizett jelentkezőknek meghirdetett Candin Liteanu kémiaversenyt 2017. március 25-én tartja a kar székhelyén. A verseny lehetőséget biztosít a jelentkezők számára, hogy próbára tegyék a középiskolai kémia tananyagból elsajátított ismereteiket, ugyanakkor egy alternatív kiválasztási lehetőséget kínál a BBTE Kémia és Vegyészmérnöki Karára történő felvételi vizsga előtt. A Candin Liteanu kémiaversenyen szerzett jegy (a jelentkező kérésére) helyettesítheti a 2017-es felvételi vizsgán kapott jegyet, amennyiben a jelentkező érettségi oklevéllel rendelkezik.

részletek a honlapon

 

Biológia és Geológia Kar

Emil Racoviță verseny (a román és német tagozaton)
Apáthy István Felvételi Tantárgyverseny (a magyar tagozaton)

Fontos időpontok:
2017. április 8., 12:00 óra – Emil Racoviță verseny (a román és német tagozaton);
2017. március 25., – Apáthy István Felvételi Tantárgyverseny (a magyar tagozaton)

A BBTE Biológia és Geológia Karán az alábbi versenyekre kerül sor:
 • Emil Racoviță verseny (a román és német tagozaton) – a végső felvételi jegy 100%-át képezi. Időpont: 2017. április 8., 12:00 óra, helyszín: Állattani Amfiteátrum, Clinicilor/ Mikó utca 5–7.
 • Az Apáthy István Felvételi Tantárgyverseny (magyar tagozat), amelynek eredménye a végső felvételi jegy 100%-át képezi, 2017. március 25-én, szombaton, 11:00 és 14:00 óra között lesz Kolozsváron, a Mikó-kert Állattani épületének (Clinicilor 5–7.) gerinctelen állattan előadótermében (első emelet, SZN terem), a BBTE Állattani Múzeuma fölött.
A versenyekre azokat a XII. osztályos középiskolás diákokat, valamint a korábbi években érettségizett jelentkezőket várjuk az egész országból, akiket érdekel a biológia. Ezek a felvételi versenyek lehetőséget biztosítanak a biológia, ökológia és természetvédelem iránt elhivatott fiataloknak, hogy ismereteiket próbára tehessék, és sikeres versenyzés esetén Karunk hallgatóivá váljanak a 2017–2018-as egyetemi tanévben.
részletek a honlapon

 

Környezettudományi és Környezetmérnöki Kar

Marcian Bleahu verseny

Fontos időpontok:
2016. november 15. – 2017. június 23.

2016. november 15. és 2017. június 23. között szervezi a Környezettudományi és Környezetmérnöki Kar a Marcian Bleahu versenyt, amelyre elsősorban a XI–XII. osztályos középiskolás diákokat várja, de a környezettudomány és környezetmérnöki szakterület iránt érdeklődő IX–X. osztályosok is jelentkezhetnek. A verseny lehetőséget biztosít a jelentkezők számára, hogy próbára tegyék a középiskolai földrajz, kémia, fizika, biológia és természetvédelem tananyagból elsajátított ismereteiket, ugyanakkor egy alternatív kiválasztási lehetőséget kínál a BBTE Környezettudományi és Környezetmérnöki Karára történő felvételi vizsga előtt, a 2017–2018-as egyetemi tanévre. A versenyen elért eredmény teljes mértékben helyettesíti a felvételi vizsgát.

Az idei verseny témája: Környezeti problémák és társadalmi hatásuk
részletek a honlapon

 

Szociológia és Szociálismunkás-képző Kar

Ion Aluaș szociológia és antropológia verseny

A BBTE Szociológia és Szociálismunkás-képző Kar Szociológia Intézete által szervezett versennyel a néhai Ion Aluaș professzor emléke előtt tisztelgünk. A versennyel arra szeretnénk bátorítani a diákokat, hogy merjenek változatos témákkal foglalkozni, amelyek relevánsak a jelenkori társadalom szempontjából, egyéni módon, de dokumentáltan és koherens érvelési módszerrel.
A versenyen díjmentesen vehetnek részt a középiskolák XI. és XII. osztályos diákjai, országos szinten. A verseny szabályzatát, tematikáját, a versenyfeladatokkal kapcsolatos információkat, és a javasolt olvasmányok listáját legkésőbb 2017 januárjában közzétesszük a kari honlapon: socasis.ubbcluj.ro

A beiratkozás e-mailen történik. A kitöltött jelentkezési űrlapot a concurs@socasis.ubbcluj.ro e-mail címre kell beküldeni a kari honlapon feltüntetett időpontig.

részletek a honlapon

Venczel József szociológia és antropológia verseny

A BBTE Szociológia és Szociálismunkás-képző Kar Magyar Szociológia és Szociális Munka Intézete által szervezett versennyel arra szeretnénk bátorítani a diákokat, hogy merjenek változatos témákkal foglalkozni a szociológia és szociálantropológia területén, amelyek relevánsak a jelenkori társadalom szempontjából, egyéni módon, de dokumentáltan és koherens érvelési módszerrel. Az esszéket magyar nyelven kell megírni.
A verseny szabályzatát, tematikáját, a versenyfeladatokkal kapcsolatos információkat, és a javasolt olvasmányok listáját legkésőbb 2017 januárjában közzétesszük a kari honlapon: socasis.ubbcluj.ro

A beiratkozás e-mailen történik. A kitöltött jelentkezési űrlapot és az esszét a verseny@socasis.ubbcluj.ro e-mail címre kell beküldeni 2017. április 1-jéig.

részletek a honlapon

Önkéntesek versenye / Olimpiada voluntarilor

Fontos időpontok:
I. forduló:
a versenyre leadott dossziék iktatása a kari titkárságon, vagy elektronikus úton történő beküldése 2017. április 5-ig.

II. forduló: versenyeredmények kifüggesztése: 2017. április 10.

III. forduló: az első 12 helyre bejutott versenyző meghívása a 2017. április 24. és 28. között sorra kerülő esszébemutatóra (a bemutató pontos időpontját a későbbiekben közöljük), amelynek székhelye a kar Szociálismunka Intézete.

A versenyt a Szociálismunka Intézet szervezi a középiskolák XI. és XII. osztályos diákjai számára.

 

A beiratkozás e-mailen történik: a jelentkezési űrlapot a demian.florina@yahoo.com e-mail címre kell beküldeni 2017. április 5-ig.

 

A versenyre beküldendő esszé témája: egy pszichoszociális területen végzett önkéntességi tevékenység bemutatása.

 

Az esszét magyar, román vagy egy nemzetközileg használt idegen nyelven is meg lehet fogalmazni, és az e-mail tárgyánál fel kell tüntetni az Önkéntesek versenye megnevezést.

részletek a honlapon

 

Közgazdaság és Gazdálkodástudományi Kar

Oeconomicus Napocensis tantárgyverseny

Fontos időpontok:
2017. április és május – Oeconomicus Napocensis tantárgyverseny (minden képzési nyelv számára), a verseny fordulókban zajlik

A BBTE Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kara évente megszervezi az Oeconomicus Napocensis tantárgyversenyt a középiskolások számára, ahol a jól teljesítő diákok plusz pontokat szerezhetnek az egyetemi felvételi átlagukhoz. A verseny lehetőséget biztosít a közgazdaságtan iránt érdeklődő fiataloknak, hogy próbára tehessék tudásukat, és sikeres versenyzés esetén Karunk hallgatóivá váljanak a 2017–2018-as egyetemi tanévben.
A versenynek két fordulója van: az első 2016 áprilisában; a második 2016 májusában, amely egy írásbeli vizsgából áll: általános közgazdaságtan, matematika, vállalkozói nevelés, könyvelés, marketing és informatika témában választhatnak a jelentkezők.
A verseny román, magyar, német, angol vagy francia nyelven lehetséges, a jelentkezők választása alapján.

A Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karon az előző években megszervezett vagy a 2017-ben megszervezendő Oeconomicus Napocensis versenyen részt vevő és jól teljesítő diákok plusz pontban részesülnek az egyetemi felvételin, a következő módon: a versenyen szerzett jegy 10%-át képezi majd a végső felvételi átlagnak. A versenyen 10-es maximális jegyet lehet elérni, és a pontozás felhasználásához legalább 5-ös minősítést kell megszerezni a versenyen. Azok a jelentkezők, akik a 2017-ben megszervezendő Oeconomicus Napocensis versenyen legalább 9-es jegyet szereztek, és bármelyik szekcióban a jegyek csökkenő sorrendjében első helyezést értek el, a felvételin 10-es jeggyel jutnak be, a kari felvételi szabályzat által megszabott feltételek mellett.

részletek a honlapon

 

Üzletkötő Kar

Ismeretfelmérő verseny közgazdaságtanból vagy matematikából

Fontos időpontok:
Felkészülési program: 2017. március 18.
Ismeretfelmérő verseny: 2017. április 1.

Az Üzletkötő Kar által a 2017–2018-as egyetemi tanévre meghirdetett alapképzési felvételit megelőzően – valamennyi szak és képzési forma esetében – a jelentkezők versenyen is részt vehetnek, amely közgazdasági vagy matematikai ismereteiket méri fel.

Mindazon jelentkezők, akik a meghirdetett versenyre szeretnének beiratkozni, felvételi felkészítőn vehetnek részt 2017. március 18-án, az Üzletkötő Kar székhelyén (Horea út 7.).

részletek a honlapon

 

Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Kar

A versenyeken elért eredmény helyettesítheti a Public Health (Egészségügyi szolgáltatások és politikák) szakra történő felvételi eredményét a 2017–2018-as egyetemi tanévre

A te digitális történeted egy közegészségügyi témáról

 • a versenyről: A digitális történet egy esemény bemutatásának technikáját jelenti, amelynek révén képek, zene, szöveg és videorészletek kombinációja valósul meg. A verseny célja, hogy a középiskolás diákokat egy angol nyelvű digitális történetversenyre hívja. Ezek a történetek előtérbe helyezik a diákok egyéni megközelítését, véleményét egy közegészségügyi témáról.
 • a végső felvételi jegy 100%-át képezi
 • a verseny időpontja és helyszíne: 2017. április 7., Kolozsvár
 • a verseny nyelve: angol

Grant Writing – WINGS verseny

 • a versenyről: 2016. december 1. és 4. között, a Közegészségügyi Intézet téli iskolát szervezett projektírás és kutatási pályázás (Winter School on Grant Writing – WINGS) céljából a Kolozs megyei Hidegszamoson. Ezen az eseményen 35 diák vett részt az országból. A verseny célja, hogy a téli iskola résztvevőinek egy megmérettetést szervezzen, és kutatási projekteket fejlesszen. A diákok egyénileg írják meg a kutatási projektet, és lehetőségük lesz egy általuk kedvelt kutatási téma kiválasztására, de a Közegészségügyi Intézet által javasolt témák közül is választhatnak.
 • a végső felvételi jegy 100%-át képezi
 • a verseny időpontja és helyszíne: 2017. január 15., Kolozsvár
 • a verseny nyelve: angol

Egészség Akadémia / Academia de Sănătate

 • Az Egészség Akadémia a Kolozs megyei középiskolásoknak meghirdetett egészségnépszerűsítő program, amelynek alapja a peer-interventions. A projekt kitűzött célja, hogy ingyenes közegészségügyi előadások felajánlásával egészség-nagyköveteket válasszon és képezzen a Kolozs megyei diákok közül, annak érdekében, hogy a szakterületre vonatkozó ismeretanyagot elmélyítse, népszerűsítse, és a népesség egészségi állapotát befolyásoló kockázati tényezőket jobban tudatosítsa. Az így kiválasztott egészség-nagyköveteket utólagosan bevonjuk a kolozsvári iskolákban tartandó egészségnépszerűsítő kampányok megszervezésének és megvalósításának projektjébe is.
 • a végső felvételi jegy 100%-át képezi
 • a verseny időpontja és helyszíne: 2017. július 17., Kolozsvár
 • a verseny nyelve: román

Health Talks

 • A verseny célja, hogy a szónoki beszéddel (public speaking) kapcsolatos vetélkedőre hívja a középiskolás diákokat. A diákok a Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Kar Közegészségügyi Intézete által kijelölt témát fognak kapni, amelynek alapján egy 10 perces bemutatót kell tartaniuk.
 • a végső felvételi jegy 100%-át képezi
 • a verseny időpontja és helyszíne: 2017. március 15., Kolozsvár
 • a verseny nyelve: román

Az újságírás szakra felvételizők számára meghirdetett verseny – 2017–2018-as egyetemi tanév

Újságírási verseny

 • A versenyre azokat a XII. osztályos középiskolás diákokat, valamint a korábbi években érettségizett jelentkezőket várjuk, akik az újságírás iránt érdeklődnek. A verseny egy alternatív felvételi kritériumot jelent a román, magyar, angol és német nyelven meghirdetett újságírás szakra.
 • beiratkozási határidő: 2017. március 18.
 • a verseny időpontja és helyszíne: 2017. március 25., Kolozsvár
 • További részletek a kari honlapon
részletek a honlapon

 

Református Tanárképző Kar

Bibliaismereti vetélkedő a református valláspedagógia szakra felvételizők számára (magyar nyelven)

  • a versenyről: tesztjellegű felmérés a Szentírásból előre kijelölt fejezetek alapján; a végső felvételi jegy 100%-át képezi.
  • a verseny helyszíne és időpontja: 2016. november 12., Kolozsvár
  • a verseny nyelve: magyar

Tantárgyverseny protestáns vallásból, V–XII. osztályos diákoknak, a református valláspedagógia szakra felvételizők számára (magyar nyelven)

  • a versenyről: a verseny a protestáns vallásoktatás iskolai tanterve alapján kerül meghirdetésre; a végső felvételi jegy 100%-át képezi.
  • a verseny helyszíne és időpontja: 2017. április 24–26., Nagyenyed
  • a verseny nyelve: magyar

Protestáns kollégiumoknak meghirdetett bibliaismereti vetélkedő a református valláspedagógia szakra felvételizők számára (magyar nyelven)

  • a versenyről: Specifikus témákat jelölünk ki a reformáció történetéből, de a versenyre jelentkezni lehet a reformációról szóló 5 perces rövidfilm bemutatásával is. A végső felvételi jegy 100%-át képezi.
  • a verseny helyszíne és időpontja: 2017. február (3. hét), Kézdivásárhely
  • a verseny nyelve: magyar

Zenei képességeket és ismereteket felmérő verseny a zenepedagógiaszakra felvételizők számára (magyar nyelven)

  • a versenyről: szolfézsgyakorlat, egy népdal vagy egyházi ének szabad előadása, zeneelméleti és –történeti általános műveltségi kérdések, dallamrész és ritmusmotívum reprodukálása, dallamdiktálás egy hangra. A végső felvételi jegy 100%-át képezi.
  • a verseny helyszíne és időpontja: 2017. február 18., 12:00 óra, Kolozsvár
  • a verseny nyelve: magyar

 

Színház és Televízió Kar

Fontos időpontok:
2017. március 1. – 2017. április 30. – ProScenium verseny
felvételi felkészítők – további részletek a kari honlapon

2017. március 1. és április 30. között a Színház és Televízió Kar második alkalommal szervezi meg a ProScenium színházi publicisztika és dramaturgia témájú versenyét, amelyre elsősorban a színművészet és teatrológia iránt érdeklődő X-XII. osztályos középiskolásokat várja. A verseny a fiatal diákok számára elsősorban kreativitásuk próbájának lehetőségét biztosítja, a végzős diákok számára pedig a Színház és Televízió Kar által meghirdetett teatrológia, (színházi sajtó, kulturális menedzsment) szakra való felvételi alternatív kritériumát jelenti.

 • A versenye teljes egészében helyettesíti a felvételi vizsgát.

 

A Színház és Televízió Kar is tart felvételi felkészítőket. A jelentkezőkkel való találkozásokra – az egyes szakok függvényében –, heti egy alkalommal vagy kéthetente, illetve havonta egyszer kerül sor. Az egyes szakokra meghirdetett felkészítőkre vonatkozó bővebb információkat a Színház és Televízió Kar honlapján lehet megtekinteni.

részletek a honlapon